Viteza de incarcare a site-ului: factor de ranking pentru Google

ByRedHost Staff

Viteza de incarcare a site-ului: factor de ranking pentru Google

Importanta vitezei de incarcare

Cand Google a anuntat pe blogul propriu ca viteza de incarcare a unui site este un factor de ranking, multi designeri au primit confirmarea acestui fapt pe care-l intuiau deja de circa un an. Ceea ce ramane de stabilit este modul in care influenteaza rank-ul site-ului viteza de incarcare.

Motivele invocate de Google pentru introducerea acestui factor tin de faptul ca satisfactia vizitatorului depinde si de viteza cu care primeste informatiile pe care le cauta.  Mai mult decat atat Google sustine ca exista teste care demonstreaza ca vizitatorul petrece (nu pierde) mai mult timp pe un site care se incarca repede. Exista alte studii care merg chiar mai departe si sustin ca viteza de incarcare a site-ului poate influenta si rata de conversie a vizitatorilor in clienti (sau utilizatori).

Pe de alta parte trebuie remarcat ca in articolul de pe blogul Google (Apr 2010) se mentioneaza ca doar 1% dintre interogarile pe motorul de cautare sunt afectate de acest factor.  Mai important decat acest fapt este ca acest factor se aplica doar celor care cauta informatii in limba engleza si doar pe Google.com.

Avand in vedere ca pe o pagina cu rezultate sunt afisate rezulta ca sub 1:1000 dintre site-uri sunt afectate de acest factor. Cu alte cuvinte viteza de incarcare a site-ului devine un factor doar in conditii extreme (viteza de incarcare foarte proasta).

Trebuie inteles ca ne referim la viteza de incarcare masurata de instrumente gen Google Webmasters Tools, nu de o viteza masurata in browser cu cronometrul in mana. Concluzia evidenta este ca rank-ul site-ului dvs nu ar trebui sa fie afectat in mod negativ atat timp cat site-ul dvs are un timp de incarcare decent. Aceasta concluzie este sustinuta si de articolul despre viteza de incarcare a site-ului ca factor de ranking de pe blogul lui Matt Cutts (conducatorul echipei de WebSpam de la Google).

Factorii care influenteaza viteza de incarcare

Viteza de incarcare este determinata in principal de 3 factori:
– dimensiunea site-ului dvs (daca pagina principala a site-ului dvs are cativa megabytes numai repede nu se va incarca);
– calitatea serviciului de web hosting (de aceea in 2009 RedHost a initiat migrarea a 95% dintre serviciile sale de hosting in GTS Telecom Bucuresti);
– numarul de fisiere care compun site-ul dvs (cu cat mai multe fisiere cu atat se va incarca mai greu).

Ce se poate face?

In primul rand trebuie sa va asigurati ca imaginile site-ului dvs sunt bine optimizate (imagini de ordinul a 1MB nu au ce cauta in tema site-ului dvs – pot fi cel mult imagini intr-o galerie de imagini). In al doilea rand combinati codul CSS si scripturile JS in cate un singur fisier (pentru a minimiza numarul de requesturi HTTP) pe care sa le atasati in <head> in fiecare pagina in loc sa le includeti integral in fiecare pagina. Daca totusi site-ul se incarca prea incet luati in calcul folosirea unei retele de distributie a continutului (CDN). Un exemplu in acest sens ar putea fi Amazon CloudFront.  Dar cel mai probabil nu veti avea nevoie decat de un serviciu de gazduire web decent.

About the author

RedHost Staff administrator